sobota, 3 października 2015

Gulasz z marchewką i groszkiem na ryżu


Składniki:
  • 0,5kg szynki wieprzowej
  • garść mrożonego groszku
  • 2 marchewki
  • bulion warzywny
  • 1 czerwona cebula
Sos:
  • sok z połowy małej pomarańczy
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • papryka ostra
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki wody
Przygotowanie
Cebulę kroję w piórka i szklę na odrobinie oleju. Marchewkę obieram i kroję na krótkie paseczki, podsmażam na patelni wraz z  groszkiem. Szynkę kroję w kostkę, przyprawiam solą i pieprzem i podsmażam na oleju do zrumienienia. Zalewam przygotowanym sosem i duszę do miękkości mięska. Warzywa mieszam wraz z mięsem i gotowe. Jeżeli efekt końcowy nie będzie nas zadowalał, bo sos będzie zbyt gęsty- polewam bulionem, jeżeli będzie zbyt mało gęsty- rozrabiam mąkę w śmietanie i wlewam do sosu.
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz