środa, 2 września 2015

Zapiekanka spaghetti




Składniki:
  • 1/2 paczki makaronu spaghetti
  • 0,4kg mięsa mielonego (wieprzowego)
  • 1 mała cebulka
  • 2 małe marchewki
  • pół puszki groszku konserwowego
  • pół puszki kukurydzy
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, słodka, oregano, bazylia
 
Wykonanie
Makaron gotuje według przepisu na opakowaniu. Cebulkę obieram i kroję w drobną kotkę i szklę na odrobinie oleju. Po chwili dodaje mięso mielone. Przyprawiam. Mięso podlewam wodą. Marchewkę obieram, kroję na kawałki i duszę razem z mięsem. Dodaję przecier pomidorowy oraz ketchup. Dusić razem jeszcze kilka minut. Dorzucić kukurydzę i groszek (oczywiście odsączone). W naczyniu układam połowę makaron, sos, makaron, sos. Można posypać żółtym serem, ale ja tym razem zrezygnowałam. Przykryć naczynie i zapiekać około 30minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz