wtorek, 29 września 2015

Bitki wieprzowe na kapuście i pieczonych ziemniakach

 
 

Składniki:
  • 4 plastry z szynki wieprzowej
  • 1,5 szklanki bulionu
Marynata:
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • po 1/4 łyżeczki suszonego oregano, tymianku, estragonu
  • oliwa z oliwek
Kapusta duszone i pieczone ziemniaczki
  • połowa małej główki kapusty
  • 6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chili, kurkuma, gałka muszkatołowa
  • oliwa z oliwek

Mięso myję, osuszam papierowym ręcznikiem i mocno rozbijam tłuczkiem do mięsa na cienkie plastry. Czosnek obieram, drobno siekam z odrobiną soli, żeby puścił sok. Dodaję zioła suszonei wszystko razem mieszam. Marynatą nacieram plastry mięsa z obu stron. Umieszczam na talerzu, jeden na drugim, przykrywam folią aluminiową i wkładam do lodówki najlepiej na całą noc. Plastry obtaczam w mące z obu stron i smażę na rozgrzanej oliwie do zrumienienia. Podlewam bulionem i duszę na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięska- około 40minut. W razie potrzeby podlewam bulionem, tak by mięsko cały czas było przykryte sosem.

Kapustę szatkuje (u mnie- w robocie kuchennym), obieram marchewkę i kroję w plastry. Cebulę obieram i kroję w piórka. Na głębokiej patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam cebulę i marchewkę- smażę, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaję wszystkie przyprawy i poszatkowaną kapustę. Smażę na małym ogniu prze około 3 minuty, wlewam szklankę wody. Przykrywam, zmniejszam ogień i duszę do miękkości kapusty. Mieszam od czasu do czasu. W razie potrzeby dolewam trochę wody, ale ostatecznie cała powinna odparować.
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w plasterki i zapiekam jeszcze chwilę w piekarniku wraz z przyprawą do kurczaka.
Na talerze wykładam duszoną kapustę, obok ziemniaki, a na tym układam bitki z sosem.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz