niedziela, 30 sierpnia 2015

Tarta meksykańska




Składniki:
  • 1 opak. ciasta francuskiego
  • 0,5kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • po kilka łyżek czerwonej fasoli, groszku, kukurydzy oraz marchewki pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki dobrej jakości koncentratu pomidorowego (Pudliszki)
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra, oregano, bazylia
  • garść startego żółtego sera
  • olej (do smażenia)
 
Blachę na tatrę wykładam ciastem francuskim, które nakłuwam widelcem. Następnie zabieram się za przygotowanie farszu. Na rozgrzany olej wrzucam cebulę pokrojoną w drobną kostkę, szklę, następnie dodaje przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodaje mięso mielone, smażę razem, następne dodaję pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i mieszam. Dosypuje sól, pieprz, oregano, bazylię i paprykę. Dorzucam czerwoną fasolę, groszek, kukurydzę oraz marchewkę. Duszę razem około 10minut. Na koniec powinien wyjść gęsty sosik (jeżeli się nie uda, można go zagęścić mąką rozrobioną w mleku) Wylewam farsz na ciasto francuskie, posypuje starym żółtym serem. Wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-20minut.
SMACZNEGO!!!
 

 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz