piątek, 28 sierpnia 2015

Stromboli czyli tak zwana zwijana pizza


Ciasto
  • 1 opak. suchych drożdży
  • 250ml wody (w temperaturze pokojowej)
  • 500g mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Farsz
  • kilka plasterków szynki
  • garść startego sera
  • kulka mozarelli
  • 15dkg pieczarek
  • kilka łyżek sosu pomidorowego
  • łyżka oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie
Drożdże mieszam z mąką,  solą, oliwą i wodą-  z podanych składników nagniatam ciasto. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielę na dwie części, rozwałkowujemy na cienkie, okrągłe placki.
 Koncentrat pomidorowy mieszam z oliwą i przyprawami, rozsmarowuje na cieście. Nakładam na nie również plasterki szynki, pieczarki, starty żółty ser i mozarellę. Placki zwijam w roladę i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekam przez około 45minut do uzyskania złotego koloru.
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz