czwartek, 13 sierpnia 2015

Pieczone piersi z kurczaka




Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: pieprz, sól, tymianek, majeranek, bazylia, oregano, papryka słodka, 3 ząbki czosnku, 2 kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy
  • folia aluminiowa (do pieczenia)
Przygotowanie
Pierś z kurczaka myję i osuszam papierowym ręcznikiem.
Przygotowuje marynatę: do miseczki wlewam kilka łyżek oliwy, 1 łyżkę każdego z ziół, papryki w proszku, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, ziele angielskie i liść laurowy. Mieszam.
Piersi zanurzam w marynacie i wkładam do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie piekarnik rozgrzewam do około 180 stopni. Rozwijam folię aluminiową (błyszczącą stroną do góry), układam miąsko i przykrywam drugą częścią folii (błyszczącą stroną do piersi). Formuje kopertę, zwijam szczelnie brzegi. Na kopercie zacinam dziurki. Wkładam do piekarnika na około 1 godzinę. Pychota! Ja podałam z bagietką i groszkiem.
SMACZNEGO!!!
 

 
 
 

1 komentarz: