wtorek, 18 sierpnia 2015

Ogórkowa z lanymi kluskami


 Składniki:
 
  • skrzydełka z kurczaka
  • włoszczyzna (zestaw warzyw: pietruszka, seler, marchewkę i liście pora)
  • 2 litry wody
  • 3 duże ogórki kiszone
  • 2 łyżki śmietany 18%     
  • 1-2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
Lane kluski
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki

Przygotowanie
Gotuje wodę w garnku .Wrzucam do niej skrzydełka kurczaka. Dodaje włoszczyznę, kostkę rosołową, sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Co jakiś czas mieszam i pilnuje zupę. Ewentualny nadmiar „piany” ściągam łyżką. Trę na tarce 3 – 4 ogórki. Zazwyczaj wlewam do zupy trochę wody z nich.
Mieszam w osobnym kubku 2 łyżki śmietany i mąkę, dodając przed tym do niego odrobinę wody. Wszystko musi się dobrze związać i rozdrobnić. Wlewam zawartość kubka, jednocześnie przy tym mieszając. Gotujemy jeszcze przez chwilę.
Jajka rozbijam do miseczki, a następnie dodaje 4 łyżki mąki. Mieszam do uzyskania gładkiej masy. Masę wlewam na gotującą zupę. Delikatnie mieszam.
Próbuje ugotowanej zupy i jeszcze raz ją przyprawić np. pieprzem bądź dodaje maggi. Można również dodać więcej ogórków lub wody z nich. Wszystko dla otrzymania idealnego smaku.
 

 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz