niedziela, 30 sierpnia 2015

Kulki ziemniaczane


Składniki:
  • 0,5kg ziemniaków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • bułka tarta- około 4 łyżek do kulek + do obtoczenia
  • przyprawy: sól, pierz, przyprawa do ziemniaków
  • olej (do smażenia)

Wykonanie
Ziemniaki obieram, a następnie gotuje (ja użyłam ziemniaczków, które dzień wcześniej zostały z obiadu. Ubijam je pałką. Do schłodzonych ziemniaków dodaję jajko, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i przyprawy. Całość mieszam. Z masy ziemniaczanej formuje kulki, obtaczam je w bułce tartej i smażę na głębokim oleju. Odsączam na papierowym ręczniku.
 


1 komentarz:

  1. Jadłam. A sama u siebie nie robiłam. Błąd. Dzięki za zachętę. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015.

    OdpowiedzUsuń