wtorek, 14 lipca 2015

Meksykanotto




Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 papryczka chili
  • 1 puszka kukurydzy
  • 0,5 litra gorącego rosołu
  • 5 łyżek litra przecieru pomidorowego
  • 20dkg ryżu do risotto
  • tarty parmezan
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, słodka, kurkumy

Sposób wykonania
Papryczkę chili oczyszczam z pestek. Cebulę i czosnek obieram. Siekam na drobno.  Kukurydzę odcedzam z puszki. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję cebulę, papryczkę chili. Kurczaka myję, osuszam papierowym ręcznikiem,  kroję w kostkę, a następnie smażę razem z cebulą i papryczką. Dodaję wszystkie przyprawy i smażę do zrumienienia. Dodaję ryż, kukurydzę, a po kilku minutach pomidory. Wszystko razem podsmażam, po chwili dodaję gorący bulion drobiowy, przecier pomidorowy. Całość wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40 minut. Posypuje startym parmezanem.
 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz