sobota, 25 lipca 2015

Filet z indyka z miodem, limonką i groszkiem




Składniki:
  • 1 filet z indyka
  • 20dkg groszku
  • 1 cebula
  • kawałek świeżego imbiru (0,2cm)
  • pół łyżeczki chili
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 łyżka mąki
  • olej (do smażenia)

Marynata:
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżeczka przyprawy do potraw orientalnych
  • 1 łyżeczka mąki

Przygotowanie
Filet z indyka myję, osuszam papierowym ręcznikiem. Kroję na niewielkie plasterki. Składniki marynaty mieszam razem w misce, a następnie wkładam kawałki indyka i dokładnie mieszam, tak by każdy kawałek pokrył się marynatą. Przykrywam folią i wstawiam do lodówki na 1 godzinę.
Cebulę kroję w talarki, imbir obieram i kroję w cienkie słupki. Na patelni rozgrzewam olej, smażę kawałki indyka do zrumienienia. Przekładam na talerz. Na następnej patelni znowu rozgrzewam olej, wrzucam pokrojony imbir, chili i groszek. Smażę kilka minut ciągle mieszając, Następnie dodaję mięso, zalewam bulionem i duszę razem do miękkości mięska. Wyjmuje je na talerz.
Mąkę rozprowadzam w niewielkiej ilości wody, dolewam trochę bulionu. Mieszam razem, a następnie dodaję sosu z warzywami. Czekam, aż sos zgęstnie. Podaje z ryżem.
 


 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz