czwartek, 30 lipca 2015

Chili con carne z czekoladą

 



Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • pół puszki kukurydzy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 kostki czekolady deserowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, chili w proszku
  • olej (do smażenia)
Przygotowanie
Cebulę obieram i kroję w dużą kostkę. Paprykę kroję w paski. Pomidory także można pokroić.  Czosnek przeciskam przez praskę. Na patelni rozgrzewam olej i smażę cebulę do zeszklenia. Następnie dodaję mięso mielone. Gdy będzie gotowe, dodaję paprykę, papryczkę chili i pomidory. Dolewam 0,5 szklanki wody i przecier pomidorowy. Gotuje razem na małym ogniu. Gdy papryka będzie miękka dodaje czerwoną fasolę i kukurydzę. Na sam koniec dosypuje pieprz, sól, chili w proszku, cukier, cynamon i trzy kostki czekolady. Jeżeli sos nie osiągnie odpowiadającej nam gęstości, mieszamy łyżkę mąki z mlekiem i wywarem i dodajemy do sosu. Wszystko razem gotujemy jeszcze przez chwilę. Podaje z ryżem.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz