piątek, 19 czerwca 2015

Zupa z fasolką szparagową

Pyszna zupka na upalny dzień:)







Składniki:
  • 2 pałki z kurczaka
  • 40dkg fasolki szparagowej
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pieruszki
  • 1/2 selera
  • 1 mały por
  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego

Przygotowanie
Z kurczaka i włoszczyzny przygotowuje około 2 litrów bulionu. Kiedy mięso będzie ugotowane, a warzywa miękkie, wyciągam je w garnka. Następnie dodaje ziemniaki  pokrojone w koskę i marchew pokrojoną w plastry. Gotuję razem przez chwilę. Fasolkę szparagową oczyszczam i kroję na około 3cm kawałki. Zupę gotuję na niewielkim ogniu do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Ja lubię zupę trochę gęstszą- w odrobinie mleka rozrabiam łyżkę mąki, dolewam trochę wywaru. Zupę zdejmuję na chwilę z ognia, przelewam z powrotem do zupy. Gotuję jeszcze chwilę razem.
SMACZNEGO!!!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz