środa, 17 czerwca 2015

Wieprzowina po chińsku




Składniki:
  • 30-40 dkg schabu
  • 30dkg mieszanki warzywnej (u mnie kukurydza, groszek, pieczarki, marchewki, papryka żółta, zielona, czerwona)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
  • 3 łyżki sosu sojowego
Wykonanie
W woku rozgrzewam olej, wrzucam cebulę pokrojoną w piórka, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszankę warzywną. Schab myję, kroję w kostkę. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i papryką. Przekładam do lekko podsmażonych warzyw. Gdy schab będzie lekko podsmażony, zalewam wodą, dodaje sos sojowy. Duszę mięso i warzywa przez kilkanaście minut na małym ogniu pod przykrywką. Gdy sos się zredukuje, danie jest gotowe. Podaje z ryżem.
 


 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz