czwartek, 4 czerwca 2015

Potrawka meksykańska


Składniki:
  • 0,5kg mięsa mielonego
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pół puszki kukurydzy
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra
  • oliwa lub olej (do smażenia)
 
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaje cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażę, aż zeszkli się cebula. Następnie dodaje mięso mielone i smażę razem. Następnie dodaje ryż, kukurydzę, fasolę, pomidory oraz szklankę wody. Smażę wszystko na małym ogniu często mieszając aby nie przypalił się ryż- około 30- 40 minut. Pod koniec smażenia dodaje paprykę słodką oraz ostrą sól, wszystko razem mieszam. Podałam do obiadku sok pomarańczowy.
 



 
 

1 komentarz: