piątek, 26 czerwca 2015

Placek po węgiersku






Sos pomidorowy:
  • 1 filet z indyka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 pieczarek
  • 2 marchewki
  • 3 garście zielonego groszku
  • pół puszki kukurydzy
  • około 1 litr bulionu
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, chili, majeranek, kolendra
  • mąka (do zagęszczenia sosu)
Placki ziemniaczane

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz (do smaku) 
  • olej (do smażenia)
 Sposób wykonania
Cebule kroję w drobną kostkę i smażę na odrobinie oleju. Czosnek przeciskam przez praskę i dodaje do cebuli. Mięso kroję w kostkę, a pieczarki w paski i smażę wszystko razem. Całość zalewam bulionem i duszę pod przykryciem. Dodaje warzywa. (Jeżeli używacie mrożonych, to wcześniej, a jeżeli z puszki, to pod koniec duszenia). Gotuję na średnim ogniu. Na koniec przyprawiam sos i dodaje przecier pomidorowy. Zagęszczam sos mąką.
Przygotowuje placki ziemniaczane.
Ziemniaki obieram, myje i ścieramy na tarce- najlepiej o drobnych oczkach. Odsączam z wody- mogę pozostawić chwilę na sitku. Dodaje jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Całość mieszam.
Placki zawsze od razu, aby ziemniaki nie ściemniały.
Mocno rozgrzewam dużą patelnię. Placki powinny być grube na około pół cm. Odpowiednią ilość ciasta rozsmarowuje na całej powierzchni patelni. Smażę do zrumienienia. Przewracam placek na drugą stronę. Na połowę usmażonego placka nakładam gulasz. Przykrywam drugą połową placka.
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz