piątek, 26 czerwca 2015

Naleśniki po bolońsku

 



Ciasto naleśnikowe
  • 2 jajka
  • 200- 220g mąki pszennej
  • 200ml wody
  • 200ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • garść malin
  • 2 łyżki oleju do ciasta + olej do smażenia

Sos Bolognese:
  • 0,5kg mięsa mielonego wołowego
  • 300ml przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • pół puszki kukurydzy
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, słodka, bazylia
Sos beszamelowy
  • 60ml mleka
  • 50g masła
  • 50 g mąki
  • gałka muszkatołowa, pieprz, sól
Przygotowanie
Przesiewam mąkę do miski, wbijam jajka, dodaje cukier, sól, olej, mleko i wodę. Miksuje ciasto do powstania gładkiej masy. Odstawiam na 30 minut. Patelnię rozgrzać z odrobiną oleju. Wlewać ciasto na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron na rumiano.
Cebulę kroję w drobną kostkę i smażę na rozgrzanym oleju. Czosnek przeciskam przez praskę i dodaje do cebuli. Następnie dorzucam mięso i smażę chwilę razem, ciągle mieszając. Przyprawiam solą, pieprzem i papryką. Po kilku minutach dodaje przecier pomidorowy. Sos gotuję na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec gotowania dodaje fasolę i kukurydzę.
Ja lubię sos bardziej gęsty, dlatego mieszam łyżkę mąki z dwoma łyżkami mleka, dodaje trochę sosu i wlewam z powrotem na patelnię.
Naleśniki wypełniam farszem i umieszczam w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym tłuszczem. Całość zalewam sosem beszamelowym: z 600 ml mleka odlewam szklankę, do której dodaję mąkę i robię zaklepkę. Do rondla wkładam masło, wlewam mleko, wsypuję przyprawy, doprowadzam do wrzenia i wlewam mąkę rozrobioną z mlekiem, cały czas mieszając, aż sos wyjdzie gęsty.
 Zapiekam 8 minut w temperaturze 180 stopni.




 

1 komentarz:

  1. kocham mięso mielone i kocham naleśniki, wiec nalesniki z miesem mielonym, to moj duet idealny. Musze sprobowac ten przepis~!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń