sobota, 30 maja 2015

Zupa pomidorowa


Składniki:
  • 2 udka z kurczaka
  • przecier pomidorowy (u mnie Pudliszki)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 0,5kg makaronu (u mnie świderki)
  • przyprawy: Vegeta, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie
Udka myję i przekładam do garnka. Zalewam zimną wodą. Doprowadzam do wrzenia. Zbieram ewentualne szumowiny. Przyprawiam, np. Vegetą, dodaje kilka kulek ziela angielskiego i liść laurowy, a następnie gotuję około pół godziny. Warzywa myję i obieram. Gotuję do miękkości warzyw i dodaje przecier (według upodobania). Gotuję jeszcze chwilę razem, a następnie zagęszczam: 2 łyżki mąki rozrabiam w mleku, dolewam część wywaru i przelewam z powrotem do zupki. Doprawiam jeszcze do smaku.
SMACZNEGO!!!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz