niedziela, 24 maja 2015

Schab w sosie koperkowo- marchewkowym

Składniki:
  • 0,5kg schabu
  • 3 marchewki
  • liść laurowy
  • 3 kuleczki ziela angielskiego
  • przyprawy: szczypta Vegety, pieprz
  • 1 cebula
  • łyżka mąki
  • mleko lub śmietana 18%
  • koperek

Sposób przygotowania
Cebulę obieram, a następnie kroję w piórka. Smażę na niewielkiej ilości oleju. Schab kroję w plastry (można lekko rozbić). Przekładam na patelnię, na której smaży się cebula. Gdy mięsko będzie już usmażone, nalewam wodą, tak by przykryła cały schab. Dorzucam liść laurowy, ziele angielskie i startą na drobnych oczkach marchewkę. Doprawiam Vegetą. Gotuję około 1 godziny do miękkości mięska. Łyżkę mąki rozrabiam w mleku lub śmietanie, dolewam do tego gorący sos, razem mieszam, a następnie przelewam do sosu. Dosypuje koperek i gotowe! Podaje z ziemniakami.
SMACZNEGO!!!
 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz