sobota, 30 maja 2015

Schab w śmietanowym sosie pieczarkowo- koperkowym

 


Składniki:
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 0,6kg schabu
  • 250g pieczarek
  • 1 cebula
  • śmietana 18% lub 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, tymianek, koperek
  • olej
  • bulion

Sposób wykonania
Makaron gotuje w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Schab kroję w kostkę, posypuje solą, pieprzem oraz tymiankiem. Cebulę obieram i kroję w piórka, a następnie podsmażam na odrobinie oleju do zeszklenia. Następnie wrzucam schab, podsmażam. Następnie dorzucam pokrojone w plastry pieczarki, 3 kulki ziela angielskiego. Całość zalewam bulionem, tak, by przykrył mięso. Duszę na małym ogniu około 30 minut. Po tym czasie zalewam śmietaną i mieszam. Dodaje koperek i mieszam. Podaje na makaronie.



 

1 komentarz: