wtorek, 26 maja 2015

Risotto pieczarkowe

Składniki:
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 25dkg pieczarek
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • oliwa
  • przyprawy: sól, pieprz
 Pieczarki i cebulę kroję w plasterki. Smażę na odrobinie oliwy, aż będą rumiane. Przekładam do miseczki.
Na patelni rozgrzewam oliwę, wsypuje cebulę i czosnek, krótko smażę do zeszklenia. Następnie wsypuje ryż i smażę około minuty na małym ogniu, cały czas mieszając. Wlewam stopniowo bulion do ryżu – każdą następną łyżkę wlewam dopiero, gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Risotto mieszam cały czas- przez około 20 minut.  
 Pod koniec gotowania dorzucam pieczarki i gotuje na małym ogniu.
Odstawiam patelnie z risotto z ognia, dodaje masło i dokładnie mieszam.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz