niedziela, 24 maja 2015

Pałki kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie

Kocham tą chrupiącą skórkę!!!


Składniki:
  • 8 pałek z kurczaka
Marynata miodowo- musztardowa:
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól, pieprz
Sposób wykonania
Pałki z kurczaka myję, osuszam papierowym ręcznikiem i przekładam do miski.
Przygotowuje marynatę: mieszam wszystkie składniki marynaty (musztardę dijon, francuską, miód, oleju, paprykę słodką, sól, pieprz). Przelewam to do pałek. Wcieram marynatę w pałki i odstawiam na godzinę.
Naczynie żaroodporne smaruje masłem lub innym tłuszczem i układam zamarynowane pałki z kurczaka. Tak przygotowanego danie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut.  Pierwsze 30 minut pod przykryciem, następnie 10-15 minut bez przykrycia.
SMACZNEGO!!!
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz