niedziela, 10 maja 2015

Karkówka pieczona w zupie cebulowej

Przepis nie dla każdego- zdaje sobie sprawę, że nie każdy toleruje zupki "z paczki". Ale ja zrobiłam coś innego- upiekłam w niej mięsko.


Składniki:
  • 1kg karkówki
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy
  • zupa cebulowa francuska z prażoną cebulką Knorr
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sposób wykonania
Karkówkę kroję w plastry. Smaruje miodem i musztardą, a następnie oprószam przyprawami. Wkładam na co najmniej godzinę do lodówki (ale doradzam na całą noc). Naczynie żaroodporne smaruje masłem (lub innym tłuszczem, np. olejem). Układam na dnie plastry karkówki. Zupę cebulową przygotowuje według przepisu na opakowaniu. Wlewam całość do naczynia żaroodpornego. Wstawiam do nagrzanego do 200-220 stopni piekarnika i zapiekam w tej temperaturze około godziny, potem zmniejszam temperaturę do 180 stopni i zapiekam jeszcze godzinę. Podaje z pieczonymi ziemniaczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz