czwartek, 21 maja 2015

Idealny śmietanowy sos pieczarkowy


Składniki:
  • 25dkg pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 200ml śmietany 30%
  • przyprawy: sól, pieprz
  • 250 g pieczarek

Przygotowanie
Cebulę obieram i ścieram na tarce. Następnie szklę na patelni na 1 łyżce masła. Pieczarki myję i kroję w cienkie plastry. Dodaje do cebuli i dusić razem pod przykryciem przez 5 minut. Po tym czasie odkrywam, mieszam i gotuje jeszcze około. 15 minut, tak by odparować nadmiar wody, którą puściły pieczarki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodaje śmietanę, doprowadzam do wrzenia i gotuje, aż sosik będzie gęsty i kremowy.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz