poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Tarta z panna cottą


SPÓD
  • 150g mąki
  • 25g cukru pudru
  • 100g masła
  • 1 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
WIERZCH:
  • 200 g śmietany 18%
  • szklanka cukru pudru
  • laska wanilii lub 2-3  krople aromatu waniliowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • troszkę wrzątku
 
    Mąkę przesiewam z cukrem pudrem i łączę z  miękkim masłem. Do masy dodaje żółtko i zagniatam ciasto. Ostawiam je na 10 minut do zamrażarki. Następnie wykładam ciastem spód formy na tatrę, nakłuwam widelcem i piekę około 15minut w 180 stopniach
    Żelatynę rozpuszczam we wrzątku. Śmietanę mieszam z cukrem pudrem. Dodaje ziarenka z laski wanilii lub aromat waniliowy. Dodaję rozpuszczoną żelatynę, mieszam. Przelewam na upieczone ciasto, wstawiam do lodówki, aż stężeje. Dekoruje startą czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz