niedziela, 26 kwietnia 2015

Najlepsze mufiinki... z waniliowym kremem :)

Już od dawna szukałam idealnego przepisu na muffinki.  Teraz mogę wam kochani, że to właśnie te... Takie mięciutkie, takie delikatne. Udekorowałam waniliowym kremem i mam... muffiny idealne. Może wydawać się dla was dziwna konsystencja tego ciasta. Otóż po zmiksowaniu wszystkiego ciasto jest... zupełnie płynne! I w tym jest sekret tych muffinek... Dużo by mówić, trzeba wypróbować!




MUFFINY:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 0,5 szklaki mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 5 łyżek wrzącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
KREM:
  • 300ml śmietany 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 4 krople ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania
Najpierw zaczynam od łączenia składników suchych: mąki, kakao, cukru, proszku do pieczenia, sody, soli i cukru waniliowego. Jajka miksuje przez chwilę. Następnie dolewam oleju i mleka, cały czas miksując. Dodaje po trochu  wymieszane składniki suche, a na końcu wrzątek. Nie przeraźcie się konsystencją ciasta- zrobiłam dla was, kochani zdjęcie:)


Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Blachę do muffinek wykładam papilotkami i małą chochelką nalewam masy do 2/3 wysokości:)
Piekę 20 minut (po 15 radzę sprawdzić patyczkiem, czy są gotowe)

Przygotowuje krem: Śmietankę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaje po łyżeczce serek mascarpone i aromat waniliowy i miksuje, aż uzyskam gładki krem. Przekładam do rękawa i tworzę piękny wzór. Na koniec tylko posypka... i niebo w gębie gotowe:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz