sobota, 28 marca 2015

Zapiekanka ziemniaczana po meksykańsku

Składniki:
  • 0,5kg ziemniaków
  • 0,5 mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • pół puszki kukurydzy
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki startego sera cheddar
  • około 3-4 łyżek oliwy z oliwek (lub oleju)
  • kilka listków świeżej bazylii
  • przyprawy: sól, pieprz

 Sposób wykonania
Cebulę obieram, kroję w drobną kostkę i szklę na oliwie lub oleju. Dodaje mięso mielone, bazylię, sól i pieprz. Smażę do zrumienienia i dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek czosnek. Mieszam i podsmażam. Następnie wlewam pomidory wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy oraz chili. Gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Kukurydzę odsączam z zalewy i dodaje do sosu. Próbuje i w razie potrzeby doprawiam sos
Ziemniaki obieram, gotuje w całości w lekko osolonej wodzie. Następnie kroję w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne smaruje masłem i układamy w nim na sos, potem ziemniaki (ja posypałam je także przyprawą do ziemniaków Kamis). Przykrywamy pokrywką i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę około 30minut.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz