niedziela, 1 marca 2015

Spaghetti z kukurydzą i groszkiem

Ile osób, tyle przepisów na spaghetti. Każdy ma swoją, sprawdzoną recepturę. Ja sama mam wiele pomysłów na to danie. Oto kolejne, na życzenie mojej siostry.



Składniki:
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 1 duża cebula
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 600 g pomidorów
  • pól puszki groszku
  • pół puszki kukurydzy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 2 plastry żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano 
  • 1-2 łyżki oliwy lub oleju (do smażenia)

Przygotowanie
Makaron gotuje al dente w osolonej wodzie, następnie odcedzam.
Na oliwie podsmażam posiekaną cebulę. Dodaje mięso, doprawiam solą i pieprzem, smażę kilka minut. Następnie dodaje pokrojone pomidory. Zostawiam na kilka minut na średnim ogniu. 
Dodajemy przecier pomidorowy i w razie potrzeby trochę wody. Wsypuje odcedzony z zalewy groszek i kukurydzę. Przyprawiamy sporą ilością ziół. Wrzucam makaron i mieszam. Nakładam porcje na talerze. Każdą posypuje startym serem i lekko mieszamy, aby wtopił się w sos.

1 komentarz: