wtorek, 3 marca 2015

Pałki z kurczaka w sosie majonezowo- ketchupowym




SKŁADNIKI:
  • 4 pałki z kurczaka
  • 0,5 kg ziemniaków (+ masło i mleko do zrobienia purée)
  • 25dkg pieczarek
MARYNATA:
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 płaska łyżka imbiru
  • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczki soli
Sposób wykonania
Przygotowuje marynatę: mieszam wszystkie składniki. Pałki z kurczaka myję i osuszam papierowym ręcznikiem.  Pieczarki myję, osuszam. Kroję w ćwiartki i podsmażam. Przygotowaną marynatą smaruje udka najpierw pod spodem a potem po ułożeniu ich na blaszce z wierzchu. Na to wykładam pieczarki. Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz