środa, 11 lutego 2015

Zrazy wołowe w sosie

 

Składniki:
  • 0,7 kg wołowiny
  • skórki razowego chleba
  • 3 ogórki kiszone
  • kilka plastrów boczku
  • duża cebula
  • kilka suszonych grzybów
  • liść laurowy
  • mąka (do obtoczenia)
  • olej (do smażenia)

Przygotowanie
Wołowinę kroję na plastry o szerokości 1 cm, rozbijam. Przyprawiam z obu stron. Smaruje każdy musztardą. Ogórki kroję w ćwiartki, cebulę w piórka, boczek z cienkie paski, z razowego chleba odkrawam skórki. Na każdy plaster wołowiny kładę ćwiartkę ogórka, kilka piórek cebuli, pasek boczku i skórkę chleba. Całość zawijam w rulon i spinam wykałaczką (można także zawiązać nitką). Rulony obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju kilka minut z każdej strony. Zrazy podlewam ok 300-400ml wody. Dodaje do sosu listek laurowy i namoczone pokrojone grzybki. Całość duszę około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania doprawiam sos do smaku. Podaje z ziemniakami.
 
 
 

2 komentarze:

  1. Fajne danie, bardzo lubię takie zraziki.
    Tylko czemu nie masz kochana opcji obserwatorów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już się poprawiam! Wstawię wieczorem tą opcę:)

      Usuń