czwartek, 26 lutego 2015

Shepherd's pie

Coś pysznego z kuchni angielskiej, czyli ANGIELSKA ZAPIEKANKA :D

Składniki
  • 0,7 kg ziemniaków
  • łyżka masła
  • kilka łyżek mleka
  • 0,5 kg mięsa mielonego (wołowego)
  •  25dkg pieczarek pieczarek 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 2 marchewki
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • pół puszki groszku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka


Przygotowanie
Ziemniaki obieram i gotuje w osolonej wodzie. Następnie łącze z masłem i odrobiną mleka i ubijam, tworząc purée. Cebulę smażę na odrobinie oleju. Następnie dodaje mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam niewielką ilością soli, pieprzu i słodkiej papryki i smażę do zrumienienia. Następnie pieczarki i marchew kroję w plastry i podsmażam. Gdy woda wyparuje, dodaje mięso i wlewam szklankę bulionu (gotuje, aż zmięknie marchewka), dodaje łyżkę koncentratu pomidorowego. Całość doprawiam do smaku. Gdy zredukuje się poziom płynu, dodaje groszek.
Do naczynia żaroodpornego przekładam mięso z pieczarkami i warzywami. Na końcu rozsmarowuje purée. Wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę do zrumienienia się ziemniaków. Naprawdę pyszne!!! 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz