wtorek, 17 lutego 2015

Pizza z szynką i pieczarkami



CIASTO:
  • 250 g mąki pszennej
  •  150 ml ciepłej wody
  •  15 g świeżych drożdży (jeżeli używacie suchych, to o połowę mniej)
  •  1 łyżeczka soli
  •  pół łyżeczki cukru
  •  1 łyżka oliwy z oliwek

DODATKI
  • pomidory w puszce
  • oliwa z oliwek
  • sól, cukier, pieprz, oregano, bazylia
  • kilka plastrów szynki
  • 25 dkg pieczarek
  • ser żółty (według uznania)

Przygotowanie
Drożdże rozpuszczam w 60 ml ciepłej wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski, mieszam z solą. Robię wgłębienie, wlewam drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiam przez 10-15 minut. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 2 godziny do wyrośnięcia.
Pomidory miksuje blenderem, dodaje łyżkę oliwy, doprawiam solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto dzielę na 3 części, obsypuję mąką, kolejno rozwałkowuję na cienkie placki podsypując dodatkową mąkę. Kładę je na posmarowanych oliwą blachach, odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Pizzę smaruję sosem pomidorowym, posypuję oregano.  Plastry szynki rwę na mniejsze kawałki, układam na pizzy. Pieczarki podsmażam i także układam na pizzy. Posypuję startym serem (według uznania). Piekę w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20minut.
 

 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz