piątek, 6 lutego 2015

Kotlety schabowe z warzywami




Składniki:
  • 4 plastry schabu
  • 20dkg fasolki szparagowej zielonej
  • 20dkg marchewki
  • 20 dkg zielonego groszku
  • 30dkg ryżu
  • pół puszki pomidorów w puszce
  • przyprawy: pieprz, sól, papryka ostra
  • mąka (do obtoczenia)
Przygotowanie
Schab kroję na około 1cm plastry, rozbijam. Przyprawiam. Kotlety obtaczam w mące i smażę z dwóch stron do zrumienienia. Zalewam wodą do 3/4 wysokości mięsa i duszę do miękkości. W razie potrzeby uzupełniam poziom wody. W tym czasie wszystkie warzywka gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Kotlety wyjmuje z sosu i układam na talerzu. Pomidory miksuje blenderem i dodaje do sosu. Marchewkę kroje w cienkie paski i wraz z fasolką szparagową i groszkiem dodaje do sosu. Mieszam. Ryż gotuje w osolonej wodzie.
Na talerzu układam porcję ryżu, kotlety schabowe, a na nie warzywa w sosie pomidorowym.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz