czwartek, 5 lutego 2015

Czebureki

Wersja mini przysmaku kuchni ukraińskiej:) Nie jest to całkiem oryginalny przepis- od siebie dodałam przecier pomidorowy i kukurydzę, ze względu na gust mój i męża:)



CIASTO:

2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oleju
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka octu
1 żółtko
1/3 szklanki gorącej wody

FARSZ:
0,5kg mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
2 łyżki zimnej wody
1 mała cebula
1 łyżka oleju
2 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżeczki kukurydzy ( u mnie, każdy dodaje ulubione warzywka)
 
CIASTO:
Szklankę wody gotuje z solą, cukrem i olejem. Zdejmuje z gazu i wsypuje od razu całą szklankę maki. Mieszam do wytworzenia się gęsta masy. Studzę.
Na stolnicę wsypuje pozostałą mąkę, dodaje ocet i żółtko. Dodaje wystudzoną masę. Dolewam stopniowo gorącą wodę zagniatam ciasto. (Ciasto ma wchłonąć całą mąkę i ma łatwo odchodzić od ręki, jeśli zdarzy Wam się, że dacie za dużo wody, podsypcie odrobiną mąki) Po wyrobieniu ciasto zawijam w folię.
FARSZ:
Na patelni smażę startą cebulę. Dodaje mięso mielone. Przyprawiam. Mieszam z dwoma łyżkami przecieru pomidorowego, potem dodaje kukurydze.
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto cienko rozwałkowuje. Wykrawam kółka szklanką, nakładam na nie łyżeczkę farszu, zalepiam brzegi. Brzegi pierożków naciskam widelcem zalepiając je dokładnie.
Smażę na głębokim oleju, do uzyskania złotego koloru. Ja smażyłam na patelni z grubym dnem, a moje czebureki były zanurzone w oleju do około 3/4
 
 

 
 

3 komentarze:

  1. zawsze mnie kuszą nad morzem, w jednej z fast foodowych budek w Jastrzębiej Górze...

    OdpowiedzUsuń
  2. a jakie mięso mielone? wieprzowe, wołowe, baranie????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najczęściej używa się poł na pół mięsa wieprzowego i wołowego. Pozdrawiam:)

      Usuń