czwartek, 8 stycznia 2015

Zapiekana karkówka z ziemniakami

Składniki:
  • 1kg karkówki bez kości
  • 1opakowanie zupy cebulowej, np. Knorr
  • 1opakowanie zupy borowikowej (niekoniecznie, ale smak jest lepszy)
  • 20dkg pieczarek
  • 0,5l śmietany 18%
  • 1 kg ziemniaków
Przygotowanie
Pieczarki kroję na drobno i smażę. Wsypuje je na spód wysmarowanego masłem lub margaryną naczynia żaroodpornego. Układam na to przyprawioną obficie karkówkę w plastrach. Obie zupy rozrabiam w śmietanie i wylewa na karkówkę. Na wierzch kładę ziemniaki pokrojone w talarki. Przyprawiam je. Piekę początkowo w 150 stopniach, następnie zwiększam temperaturę do 220 stopni, aż karkówka będzie miękka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz