wtorek, 27 stycznia 2015

Placki ziemniaczane


Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz (do smaku) 
  • olej (do smażenia)

Sposób przygotowania
Ziemniaki obieram, myje i ścieramy na tarce- najlepiej o drobnych oczkach. Odsączam z wody- mogę pozostawić chwilę na sitku. Dodaje jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Całość mieszam.
Placki zawsze od razu, aby ziemniaki nie ściemniały. Smażę na głębokim oleju. Łyżką nakładam porcję ciasta ziemniaczanego na patelnię. Smażę na rumiano i przewracam na drugą stronę.
Podajem gorące, prosto z patelni :) Smacznego
 
 

Podałam dziś na obiad z gulaszem oraz zieloną sałatką.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz