piątek, 9 stycznia 2015

Milky Way


BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kakao
MASA MLECZNA:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 25 dkg margaryny
  • 2 szklanki mleka w proszku
POLEWA
  • 3 łyżki wrzącego mleka
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki ciemnego kakao
    100g margaryny lub masła
Sposób przygotowania
BISZKOPT: Białka oddzielam od żółtek i ubijam mikserem na sztywną pianę. Dodaję stopniowo połowę cukru. Piana ubija się długo ale wychodzi sztywna i gładka. Żółtka ucieram z pozostałą częścią cukru a następnie dodaje do ubitej piany delikatnie mieszając. Następnie stopniowo dodaje przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam, aż powstanie gładka puszysta masa. Blachę smaruje tłuszczem i dno obsypuje bułką tartą. Wylewam biszkoptową masę. Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę około 30minut. Nie wyjmuje od razu z piekarnika tylko zostawiam na jakiś czas w środku przy otwartych drzwiczkach.
MASA MLECZNA: Mleko gotuje z cukrem i cukrem wanilinowym. Studzę. Miękką margarynę ucieram na puszystą masę i dalej ucierając dodaje ostudzone mleko z cukrami i mlekiem w proszku. Na jedną część biszkoptu wykładam masę mleczną i przykrywam drugą częścią biszkoptu.
POLEWA:  Do małego garnka wlewam mleko i we wrzącym rozpuszczam cukier. Następnie dodaje pokrojone na małe kawałeczki masło i rozpuszczam. Zdejmuje z ognia i wsypuje przesiane kakao. Energicznie mieszam, najlepiej trzepaczką by powstała gładka, lśniąca polewa. Lekko studzę i polewam ciasto.
Schładzam w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz