środa, 21 stycznia 2015

Kurczak z pieczarkami w cieście francuskim




Składniki:
  • 2 płaty ciasta francuskiego (u mnie okrągłe)
  • podwójny filet z kurczaka
  • 30dkg pieczarek
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 jajko
  • przyprawa do kurczaka
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
Sposób przygotowania
Blachę wykładam papierem do pieczenia, na którym kładę jeden płat ciasta francuskiego. Nakłuwam je widelcem, następnie smaruje jedną łyżkę ketchupu. Układam rozbite mięso w kurczaka (surowe), które następnie przyprawiam. Na mięso wysypuje krótko podsmażone na małej ilości oleju pieczarki, rozkładam równomiernie, zostawiając krawędź ciasta (ok 2cm). Przykrywam drugim płatem ciasta francuskiego (także nakłuwam je widelcem i smaruje łyżką ketchupu). Obie warstwy ciasta ugniatam, podwijam brzeg i dociskam widelcem. Smaruje wierzch roztrzepanym jajkiem. Wkładam do rozgrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem)  piekarnika na 30minut. Naprawdę smaczne!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz