czwartek, 15 stycznia 2015

Kluski śląskie



Składniki:
  • ziemniaki (dowolna ilość, z 1kg otrzymamy 36klusek)
  • mąka ziemniaczana
Sposób przygotowania
Ziemniaki gotuje w osolonej wodzie w mundurkach. Lekko ostudzić, obrać i przeciskam przez praskę do ziemniaków. Pozostawiam do całkowitego ostygnięcia. Ziemniaki przekładam do garnka wyrównuje powierzchnię. Ziemniaki dzielę na cztery części. Jedną część wyciągam z garnka.W puste miejsce wsypuje tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków.
Dodaje odłożone ziemniaki i całość zagniatam na jednolite ciasto. Z ciasta formuje kulki, lekko je spłaszczam i robię palcem wgłębienie w środku.W dużym garnku gotuje wodę, solę ją Wrzucam kluski na wrzątek partiami. Wrzucone kluski mieszam, aby nie przykleiły się do dna garnka. Od wypłynięcia gotuje ok. 2 minut  na małym ogniu. Wyciągam łyżką cedzakową. Podawać najlepiej z sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz