środa, 14 stycznia 2015

Kakaowe naleśniki z bitą śmietaną i bananami

I znowu naleśniki... tym razem kakaowe. Bo naleśniki nigdy się nie znudzą. Polecam tym razem wersję na słodko.
 

CIASTO NALEŚNIKOWE:
  • 2 jajka
  • 200g mąki pszennej
  • 200ml wody
  • 200ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju do ciasta + olej do smażenia
DODATKOWO:
  • 200 ml śmietanki 30-36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1-2 banany
Wykonanie:
Przesiewam mąkę do miski, wbijam jajka, dodaje cukier, sól, olej, mleko i wodę. Miksuje ciasto do powstania gładkiej masy. Odstawiam na 30 minut. Patelnię rozgrzać z odrobiną oleju. Wlewać ciasto na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron.
Kremówkę ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaje cukier puder.
Banany kroje w plastry. Na każdym naleśniku rozsmarowuje śmietanę, układam kilka plastrów banana i zwijam w rulon.

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz