wtorek, 27 stycznia 2015

Gulasz z karkówki w sosie pieczarkowym

 


Składniki:
  • 40 dag karkówki
  • 30 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • kostka bulionu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do karkówki
  • sól,pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki
Przygotowanie
Pieczarki myję i pokroić w plastry i smażę na patelni. Cebulę kroję w piórka i smażę na dwóch łyżkach oliwy z oliwek. Karkówkę myję, kroję w kostkę i smażę razem z cebulą, przyprawiam. Następnie mieszam z pieczarkami.  Dodaje szklankę wywaru z bulionu. Wrzucam przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.  Całość duszę pod przykryciem około 40 minut. W razie potrzeby dolewam wody. Dwie łyżki mąki mieszam w szklance z zimna wodą, a następnie dodaje do sosu, cały czas mieszając. Przyprawiam do smaku... i gotowe!
 

Cudownie smakuje z plackami ziemniaczanymi i zieloną sałatką. Polecam!
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz