środa, 14 stycznia 2015

Gulasz wieprzowy



Składniki:
  • 0,5kg mięsa wieprzowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • woda do podlewania mięsa
  • 4 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
  • 2 listki laurowe
  • pieprz ziarnisty czarny 10 ziaren
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • OPCJONALNIE: kostna mięsna do bitek Knorr

Sposób przygotowanie 
Mięso myje i kroję w kostkę.  Przyprawiam.. Na patelni rozgrzewam olej. Na bardzo mocno rozgrzany olej wrzucam mięso i obsmażam je z każdej strony. Następnie dodaje posiekaną cebulę i paprykę słodką. Wszystko razem smażę. Gorącą woda zakrywam mięso. Dodaj kostkę mięsną knorr. Nakrywam je pokrywką i duszę przez 1,5 -2h. W razie potrzeby podlewamy wodą. W 1/3 szklanki zimnej wody rozpuszczam mąkę i wlewam do mięsa, gotuje chwilkę aż sos zgęstnieje.
Na zdjęciu gulasz podany z kluskami śląskimi i mixem sałat. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz