poniedziałek, 19 stycznia 2015

Ciasto z budyniem i bitą śmietaną



BISZKOPT
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
 
BUDYŃ
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125 g masła
  • 4 jajka
  • 5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżek maki pszennej

ŚMIETANA
  • śmietana 30%
  • 2 łyżki cukru pudru

DODATKOWO
  • 50 g startej gorzkiej czekolady

Biszkopt: Białka oddzielam od żółtek i ubijam mikserem na sztywną pianę. Dodaję stopniowo połowę cukru. Piana ubija się długo ale wychodzi sztywna i gładka. Żółtka ucieram z pozostałą częścią cukru a następnie dodaje do ubitej piany delikatnie mieszając. Następnie stopniowo dodaje przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam, aż powstanie gładka puszysta masa. Blachę smaruje tłuszczem i dno obsypuje bułką tartą. Wylewam biszkoptową masę. Wstawiam do nagrzanego 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30minut. Nie wyjmuje od razu z piekarnika tylko zostawiam na jakiś czas w środku przy otwartych drzwiczkach.
Budyń: Zagotowuje dwie szklanki mleka z cukrem i masłem. Pozostałą szklankę mleka miksuje z jajkami i mąką po czym wlewam do gorącego mleka energicznie mieszając tak aby nie powstały niepotrzebne grudki.
Kiedy biszkopt ostygnie, kroje go na dwie części na jedną z nich przekładam jeszcze gorący budyń i czekam, aż lekko ostygnie. Na ciepłą masę wykładam drugą część biszkoptu.
Bita śmietana: Śmietanę ubijam i dodaje cukier puder nadal mieszając. Tak przygotowaną śmietanę wylewam na górną część biszkoptu i posypuje startą na drobnych oczkach gorzką czekoladą. Schładzam w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz