piątek, 30 stycznia 2015

Bitki wołowe w sosie

 
 
 
Składniki :
  • 1 kg mięsa wołowego
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka musztardy
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • przyprawa do wołowiny, papryka słodka
  • mąka (do obtoczenia bitek)
  • olej (do smażenia)
Marynata:
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
Przygotowanie
Mięso myje  i osuszam papierowym ręcznikiem. Kroję na ok 1cm plastry i lekko rozbijam je tłuczkiem. Kroję cebulę w piórka i podsmażam na oleju. Plastry mięsa przyprawiam, smaruje musztardą, obtaczam w mące i smażę na rumiano na tym samym tłuszczu, co cebulę. Dodaje kilka ziarenek ziela angielskiego i liść laurowy oraz łyżeczkę papryki. Zalewam wodą do 3/4 wysokości mięsa.
Duszę na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Kilka razy mieszam, przekładam bitki na drugą stronę. W razie potrzeby zalewam wodą. Moje mięso dusiłam około godziny.
Można podawać z kluskami śląskimi, plackami ziemniaczanymi, ziemniakami lub ryżem.
Ja z moim mężem mieliśmy dziś ochotę na ryż :)
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz